19x04 - Nechci vědět, proč ptáček v kleci zpívá

Originálny názov: I Don't Wanna Know Why the Caged Bird Sings
Produkčný kód: JABF19

Scenár: Dana Gould, Réžia: Bob Anderson
Premiéra v USA: 14. október 2007
Hviezdni hostia: Steve Buscemi ako Dwight, Julia Louis-Dreyfus ako Gloria, Ted Nugent

Referencie: (vysvetlivky) Who Can It Be Now? - Men at Work [P], Vyjednávač [F], Psí odpoledne (Dog day afternoon) [F]

Obsah

Obrázok z epizódy 19x04

Lisa je vymenovaná za "Študenta milénia", takže Marge upozorňuje Homera, že sa musí zúčastniť, kvôli tomu, že chýba na väčšine udalostí, ktoré pre deti niečo znamenajú. Preto teda vstane skoro ráno a vezme Maggie do hľadiska, aby nič nezmeškal. Medzitým Marge čaká v dlhej rade ľudí v banke a je samozrejme netrpezlivá, že sa rad nehýbe. Vysvitne, že banku prepadol muž menom Dwight. Gil príde do svojej novej práce a Dwightov komplic ho zrejme zabije.

Homer v hľadisku čaká, kedy Marge príde na slávnosť, očividne aby jej mohol povedať, že mešká. No Marge zavolá Homerovi tajne zo svojho mobilu z banky, čo si však všimne Dwight a navrhne, že sa vzdá, ak ho Marge bude pravidelne navštevovať vo väzení. Ona nakoniec neochotne súhlasí.

Nervózna Marge sa vráti domov a Homer sa ju pokúša presvedčiť, aby Dwighta nenavštevovala vo väzení, ale ona nemôže porušiť svoj sľub. No na ceste do väznice sa neustále niekde zastavuje a premešká naschvál návštevné hodiny. Dwight sa nahnevá a utečie z väzenia. Marge pri pozeraní filmu o väzňovi, ktorý má byť popravený dostane strach. Dwight nájde v novinách Margeinu adresu a rozhodne sa nájsť ju.

V televíznych správach oznámi Kent Brockman, že Dwight David Diddlehooper utiekol z väznice. Podarí sa mu nájsť Marge a vezme si ju ako rukojemníčku. Zoberie ju do zábavného parku, v ktorom ho opustila jeho vlastná mama a chce aby mu Marge pomohla vrátiť niečo čo nikdy nemal a sľúbi Marge, že ju potom pustí. Marge z ľútosti súhlasí. Na kolotoči – Vikingskej lodi sa pokúsi šerif Wiggum zachrániť Marge, no nakoniec musí Dwight zachraňovať Wigguma skokom medzi ozubené kolesá, ktoré poháňajú atrakciu. Celé to prežije a po ošetrení musí ísť späť do väzenia. Tu ho konečne navštívi Marge a poprosí ju o pomoc s útekom, odkazom napísaným na mydlo. Ona odmietne a Dwight to pochopí a povie jej, že si môže mydlo s vyrytým symbolom nechať na pamiatku.

 

Bartov trest


 Originálny trest: I am not an FDIC-insured bank
 Český preklad:   

 

Gaučový gag

 Rodinka sedí na gauči a zrazu sa oddiali pohľad. Naskytne sa scéna, ako sa Maggie hrá so svojim domčekom pre bábiky. Vyberie z domčeka Homera a vymení ho za svoj cumlík.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

...originálny názov epizódy je narážkou na autobiografickú knihu Maye Angelouovej z roku 1969 s názvom I Know Why the Caged Bird Sings?
...cenou Emmy ocenená epizóda Itchyho a Scratchyho bola skutočne veľkolepo brutálna?

Sledovanosť pri americkej premiére: 8,83 milióna divákov



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>