19x10 - E Pluribus Wigum

Originálny názov: E Pluribus Wiggum
Produkčný kód: KABF03

Scenár: Michael Price, Réžia: Michael Polcino
Premiéra v USA: 6. január 2008
Hviezdni hostia: Jon Stewart, Dan Rather

Referencie: (vysvetlivky) Smrtonostná pasca 1 a 2 [F]

Obsah

Obrázok z epizódy 19x10

Cestou z práce Homer telefonuje s Marge, ktorá mu pripomenie, že dnes začína držať diétu, Homer sa preto rozhodne, že si ešte naposledy dopraje jedlo z fast foodu. Po jedle sa rozhodne vyhodiť všetky odpadku z auta do koša pre zákazníkov Krusty Burgeru. Po tom, čo tam vyhodí aj starú autobatériu a horiacu zápalku, spustí sa rada explózií, ktoré zničia všetky fast foody v ulici.

Na mestskom zhromaždení sa rozzúrení obyvatelia Springfieldu dožadujú okamžitej prestavby celej ulice s fast foodmi. Ale na to, aby získali dostatok financií na prestavbu, potrebujú začať s voľbami prezidenta, ktoré starosta Quimby presunie na nasledujúci týždeň, čím sa Springfield stane prvým volebným mestom v krajine. Mesto si tak získava publicitu a prichádzajú sem kandidáti a reportéri z rôznych kútov USA.

Počas volieb sa rodina Simpsonovcov nevie rozhodnúť koho voliť a tak k nim domov prichádzajú všetci kandidáti, spolu s reportérmi, čím celú rodinu len naštvú. V deň volieb potom rozzúrený Homer navrhne zvyšku Springfieldu aby volili za toho najabsurdnejšieho kandidáta, za ktorého vyberú Ralpha Wigguma. Ešte v ten večer v správach vyhlási Kent Brockman za víťaza volieb Ralpha, čo absolútne šokuje Lízu.

Ralph sa tak stáva vedúcim kandidátom Springfieldu, o ktorého začnú bojovať Springfieldskí Republikáni spolu so Springfieldskými Demokratmi. Obe strany mu vtrhnú do domu a snažia si ho získať si na svoju stranu. Líza sa rozhodne Ralphovi pomôcť, ale ten jej povie, že v skutočnosti chce využiť on ich aby mohol zastaviť vojnu a nastoliť mier, čím ju presvedčí, že by bol dobrám prezidentom. Epizóda končí reklamou, v ktorej sa dozvedáme, že Ralpha nakoniec podporili aj Republikáni, aj Demokrati.

 

Bartov trest


 Originálny trest: Teacher did not pay too much for her Condo
 Český preklad:   Novou vilu s bazénem si paní učitelka koupila za měsíční plat

 

Gaučový gag

 Vidíme stredoveký gobelín, na ktorom je nakreslený nasledujúci príbeh: Kráľovstvo Flandersovcov ukradne gauč Kráľovstvu Simpsonovcov, tí sa vypravia do Kráľovstva Flandersovcov, kde navzájom bojujú; nakoniec si Simpsonovci vybojujú gauč naspäť a pred neho si vystavia rozsekané Nedovo telo. Je to paródia na stredovekú tapisériu z Bayeux.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

...názov epizódy je paródiou latinskej frázy "e pluribus unum", ktorú je možné vidieť na minciach a bankovkách Spojených Štátov?
...v tejto epizóde môžete vidieť Billa Clintona ako zatĺka propagačné tabule na podporu svojej ženy, kandidátky na prezidentku USA?
...skutočný kandidát na post prezidenta, Fred Thompson, je vyhodený Homerom z domu Simpsonovcov?

Sledovanosť pri americkej premiére: 8,15 milióna divákov



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>