19x19 - Má máma Mona

Originálny názov: Mona Leaves-a
Produkčný kód: KABF12

Scenár: Mike B. Anderson a Ralph Sosa, Réžia: Joel H. Cohen
Premiéra v USA: 11. máj 2008
Hviezdni hostia: Glenn Closeová ako Mona, Lance Armstrong

Referencie: (vysvetlivky) Mona Lisa [obraz], KFC - Kentucky Fried Chicken [sieť reštaurácií], James Bond [F], Scrubs [S], Jefferson Airplane - White Rabbit [P], Paul Simon - Mother and Child Reunion [P]

Obsah

Obrázok z epizódy 19x19

Rodinka sa vydá na nákupy do Springfieldkeho nákupného strediska. Všetci navrhujú, kam sa majú ísť pozrieť a nakoniec Marge presadí Maggiein nápad, ísť do hračkárskeho obchodu s plyšiakmi. Bart tam nájde hračky, ktoré môžu nahrávať hlas a dostane nápad. Keď Homer prechádza okolo týchto hračiek, začnú ho urážať Bartovým hlasom. Homer sa nazúri a začne hračky ničiť, čo spôsobí návrat rodiny domov.

Keď sa vrátia domov, uvidia pootvorené dvere, mysliac si, že v dome je zlodej. Homer zacíti vôňu jablkového koláča a nakoniec zistí, že zlodej je v skutočnosti jeho matka – Mona. Povie Homerovi, že jej dni revolty sa skončili, a že tentoraz zostáva nadobro. Keď sa spýta, či jej odpustí, Homer nahnevane odvetí že nemôže, pretože ho veľa krát opustila a už nechce znova prežívať opustenie. V noci sa Mona pokúša vysvetliť Homerovi, že sa zmenila, no on nepočúva. Nemôže však spať a uvedomí si, že ju mal počúvať a ide sa jej dolu ospravedlniť, no zistí že zomrela.

Mona je spopolnená a zdeprimovaný Homer si vezme jej urnu. Homer sa zožiera výčitkami svedomia, pretože sa svojej matke nestihol ospravedlniť. Rodina neskôr nájde a pozerá video Moninej závete. Bart dostane od Mony švajčiarsky nožík, Lisa dostane symbolicky Moninho rebelantského ducha, Marge dostane kabelku vyrobenú z konope a pre Homera zanechá úlohu – rozptýliť jej popol na najvyššom bode Springfieldkeho národného parku presne o tretej. Homer s obrovskými ťažkosťami vylezie na počesť svojej matky až na vrchol. Rozptýli jej popol, no ten je vetrom zaviaty do navádzacieho prístroja vo vnútri hory, ktorý riadi odpaľovanie rakiet. Homer je znova sklamaný, že ho matka využila na ďalší „hippiesácky protest“.

Homera vo vnútri hory zajmú a objaví sa tam pán Burns, ktorý vysvetľuje, že raketa je namierená na amazonský dažďový prales a má tam odviesť nukleárny odpad zo Springfieldu. Bart hodí Homerovi nožík, aby sa oslobodil. Marge a Lisa nadrogujú marihuanovým dymom cez ventilačnú šachtu stráže pomocou zapálenia kabelky, ktorú Marge dostala od Mony. Homer potom zneškodní omámených strážcov a zastaví odpálenie rakiet. Náhode však aktivuje samo deštrukciu, ale podarí sa mu ujsť na padáku a pristane priamo pri zvyšku rodiny. Potom ešte vypustí popol svojej mamy, ktorý ešte predtým dostal od Burnsa. Nasleduje scéna so zábermi Homera ako si užíva život so svojou mamou z prechádzajúcich epizód.

 

Bartov trest


 Originálny trest: This punishment is not medieval.
 Český preklad:   Tento trest není středověký.

 

Gaučový gag

 Opäť evolučný gag, ktorý sa prvýkrát objavil v epizóde Homerazzi.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

...názov tejto epizódy je paródiou na slávny obraz Mona Lisa?
...táto epizóda bola venovaná pamiatke Elsie Castellanetovej (matke Dana Castellanetu) a Dore K. Warrenovej (Matke Harryho Shearera).

Sledovanosť pri americkej premiére: 6,02 milióna divákov



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>