15x03 - Předsedkyně pro parádu

Originálny názov: The President Wore Pearls
Produkčný kód: EABF20

Scenár: Dana Gould, Réžia: Mike B. Anderson
Premiéra v USA: 16. november 2003
Hviezdni hostia: Michael Moore

Referencie: (vysvetlivky) Evita [F], Iron Man - Black Sabbath [P], Rainbow High - Madonna [P], Harry Potter [K]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x03

Springfieldská škola organizuje kasíno večer. S týmto nápadom prišiel prezident školskej rady – Martin Prince.

Homer vyhrá obrovské množstvo peňazí, keď v tom mu Martin oznámi, že výhra nie sú naozajstné peniaze. Všetko dorazí výrokom – nikto nevyhrá skutočné peniaze. Vtedy začne chaos a rozzúrený dav zdevastuje celé kasíno.

Po výtržnostiach riaditeľ Skinner oznámi Martinovi správu o nutnosti jeho rezignácie z postu prezidenta. Z toho dôvodu sú vyhlásené nové voľby. Šťastná Lisa sa prihlási ako nádejná výherkyňa s dlhodobo dokonalým prospechom. Avšak svetlé zajtrajšky zmarí jej ex-láska – Nelson Muntz – výtržník, ale obľúbený...

Pri voľbách Lisa zaspieva pred žiakmi a učiteľmi pieseň, v ktorej povie, ako bude bojovať za práva študentov a podporovať ich. A tak sa jej ľahko podarí Nelsona poraziť a vyhrať voľby.

Avšak jej obrovská popularita vystraší učiteľskú radu. Dlho však jej sláva netrvá, pretože učiteľka Krabappelová prichádza s výborným nápadom, zaútočiť na slabosť každej ženy – márnivosť. Školská rada Lise ukáže, aká krásna môže byť a podčiarkne to tým, že si to ako nová prezidentka zaslúži. A tak sa Lisa zmene podrobí a stane sa z nej módne vyzerajúca a štýlová mladá dáma. Chce však ďalej bojovať za práva študentov. Učiteľský zbor však svoj plán dokončí a rozčarovanú Lisu oklame. Lisa tak nechtiac podpíše dokument o zrušení všetkých voľno časových krúžkov.

Keď si uvedomí čo urobila, má poslednú a jedinú šancu na nápravu. Rezignuje z postu prezidentky, no ešte pred tým vyhlási štrajk študentov. Na ich stranu sa čoskoro pridajú viacerý občania Springfieldu ako Šéf Wiggum, dojci kráv či miestny park zombíkov.

Učitelia si čoskoro uvedomia, že nemajú šancu a tak siahnu aj oni po východisku. Presunú Lisu do súkromnej školy. Vtedy Lisa spieva pieseň na rozlúčku.

Avšak keď príde do súkromnej školy, zistí, že je oveľa lepšia ako štátna. Tesne pri dverách ju však zastaví Homer, ktorý odmieta jazdiť 45 min. každé ráno autom aby ju zaviezol... V záverečných titulkoch sa dozvedáme, že krúžky boli neskôr opäť obnovené vďaka predaju cigariet. Taktiež aj prehlásenie výrobcov seriálu, že nikdy nepočuli o seriály na motívy života Evy Perónovej.

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Zableskne sa obrazovka a na gauč sa vysunie fotografia, na ktorej sa postupne zobrazia Simpsonovci.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Postava Martina ako študenta, odráža Richarda Nixona.

Epizóda je paródia na muzikál Andrewa Lloyda Wbbera „Evita“. Epizóda obsahuje 5 piesni – väčšina z nich je paródiou na muzikál Evita. Aj plagát, ktorý používa Lisa vo svojej kampani, je podobný ako v muzikáli. Na plagáte sa tvár Lisy podobá na tvár Evy Perónovej z muzikálu Evita.

Epizóda tiež vzdáva hold študentom štrajkujúcim v Máji 1968 vo Francúzsku

V pôvodnom znení, keď na Lennyho padne automat, zaznie jeho replika: „But I break just like a little girl” (som zlomený ako malé dievča), ktorá odkazuje na pieseň od Boba Dylana „Just Like a Woman“ (ako žena).

Keď Lisa vyhrá voľby, Nelson zaspieva: „I am Iron Man! Do do do do do do do vote for me (Som Ironman! Vo vo vo vo vo vo vo voľte za mňa). Tento spev odkazuje na pieseň od Black Sabbath „Iron Man“.

Lisa je na konci premiestnená do inej školy, ktorá sa v pôvodnom znení volá „The Magnet School for gifted and troublesome kids“ čo je paródia na školu z filmu X-man, ktorá sa volala „Xavier's School for Gifted Youngsters”.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>