15x13 - Chytrý a chytřejší

Originálny názov: Smart and Smarter
Produkčný kód: FABF09

Scenár: Carolyn Omine, Réžia: Steven Dean Moore
Premiéra v USA: 22. február 2004
Hviezdni hostia: Simon Cowell

Referencie: (vysvetlivky) Who's That Girl - Eurythmics [P], What ever happend to Baby Jane? [F], Moon River - Henri Mancini [hudba]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x13

Rodina je v jednom zo svojich obľúbených fast foodov, kde stretne Apua, ktorý posiela dve z ich detí do špeciálnej škôlky pre nadané deti. Homer a Marge sa rozprávajú s Doktorom Dlahom a Marge sa rozhodne prihlásiť Maggie. Avšak Maggie neprijmú, pretože nevie ešte ani hovoriť. Po príchode domov však Lisa zistí, že Maggie je veľmi inteligentná aj napriek tomu, že nevie hovoriť. Keď idú na skúšky opäť, zistia, že Maggie ma IQ 167 čo je ešte viac ako Lisiných 159.

Lisa odrazu nie je tá najmúdrejšia a začne žiarliť. Vtedy sa rozhodne nájsť si novú identitu, a nebyť už bifľoškou. Vyskúša si štýl ghotic, futbalista, komediant... a mnoho ďalších no nič sa jej nepodarí.

Doma to už neznesie a rozhodne sa ujsť z domu a skryť sa v múzeu. Vie, že tam by ju nikto z jej rodiny hľadať nešiel. A tak žije svoj život v múzeu, až kým ju tam jedného dňa nenájde Wiggum. Rodina tam za ňou ide, až ku gigantickému ľudskému telu. Tam však Maggie stlačí tlačidlo evakuácie a telo začne pracovať. Prehltne Homera, Marge a Barta a pošle ich do žalúdku, kde ich začne tráviť. Všetci sa snažia Maggie vysvetliť, nech stlačí tlačidlo na ukončenie procesu, no Maggie nechápe a všetko je ešte horšie. Keď však príde Lisa a povie jej to ona, Maggie stlačí správne tlačidlo a celá rodinka z tela vyjde von.

Napokon sa zistí, že Maggie nie je génius a všetko vedela len vďaka Lise, ktorá jej podvedome napovedala. Všetko sa dobre končí v Lisinej izbe, kde je Lisa a Maggie. Odrazu Maggie zoberie saxofón a začne na ňom hrať ako dospelá. Lisa sa zľakne, že by to mohol byť ďalší náznak inteligencie a tak jej saxofón zoberie so slovami: „To nie je pre deti...“ ;-)

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Nad gaučom prebiehajú tašky s oblečením ako v čistiarni a v piatich z nich sú Simpsonovci.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Konečne po dlhom čase si scenáristi opäť spomenuli, že už majú za sebou pár stoviek epizód a urobili odkaz aj na niečo čo sa už stalo. Konkrétne v scéne, kde Marge napíše Lise „Si Lisa Simpsonová“ Lisa upozorní Marge, že taký papier už má od učiteľa do ktorého bola v epizóde „Lisin let do nebe“ zaľúbená.

Lisina nočná mora, v ktorej zabije Maggie, je paródiou na film z roku 1962 „What ever happend to Baby Jane?“.

A opäť do scenára zablúdila nejaká ta chybička. Lisa najprv spí na sladkej a potom na kyslej časti jazyka, avšak v skutočnosti jazyk nemá tieto časti presne rozdelené.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>