15x04 - Obtěžoval jsem anglickou královnu

Originálny názov: The Regina Monologues
Produkčný kód: EABF22

Scenár: John Swartzwelder, Réžia: Mark Kirkland
Premiéra v USA: 23. november 2003
Hviezdni hostia: Jane Leeves; Tony Blair; Evan Marriott; Sir Ian McKellen; J. K. Rowling

Referencie: (vysvetlivky) Mr. Bean [S], Harry Potter [k], James Bond [F], Mac Beth [K], The Sun [anglický denník], The Mirror [anglický denník], Forrest Gump [F], Mary Poppins [F], Lust For Life - Iggy Pop [P], Trainspotting [F]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x04

Pán Burns si chce kúpiť pukance, no nemá pri sebe hotovosť, a tak si musí vybrať z bankomatu peniaze. Avšak vybraná tisíc dolárovka zhodí pána Burnsa a potom s vetrom odletí preč ku domu Simpsonovcov, kde Bart a Milhouse hrajú video hru (Hockey Dad).

Bankovka vletí priamo do vlasov Milhousa. Bart mu povie, že má na hlave chrobáka a Milhouse ho prestrašený poprosí o pomoc. Bart bankovku zoberie a nechá si ju. Keď rozmýšľa, čo s peniazmi urobiť, Marge mu prikáže aby najprv urobil reklamu, ktorej cieľom bude nájsť pravého vlastníka.

Čoskoro sú pri dome Simpsonovcov dlhé rady ľudí. No nikto nemôže dokázať, že bankovka patrí jemu. A tak si ju Bart môže nechať. Lisa mu však navrhne aby zaplatil Marge, ktorá sa o nich dlho starala, dovolenku. Bart však príde s lepším nápadom. Múzeum 1000 dolárovej bankovky.

Svoj nápad zrealizuje v dome na strome, kde vytvorí „The Museum of Modern Bart (originálny názov); Bárteliér moderného umění (český názov)“. Múzeum sa čoskoro stane navštevované a zarába Bartovi veľké peniaze. Avšak keď príde pán Burns, dokáže, vďaka modrine, ktorú na ňom bankovka zanechala, že peniaz je jeho. A tak musí Bart múzeum zatvoriť.

Dlho však nežiali. Múzeum mu totižto zarobilo 3000 dolárov. Bart ich chce utratiť na kúpu Toyoty. Lisa mu však pripomenie Marge a jej zaslúženú dovolenku. Bart sa rozhodne, že jej vyhovie. Po chvíli uvažovania nad lokalitou ich dovolenky príde s nápadom Homerov otec, ktorý navrhne aby išli do Anglicka. Dúfa totiž, že tam stretne Edwinu, jeho bývalú lásku z vojny.

Rodinka teda cestuje do Londýna, kde ich privíta minister Tony Blair, ktorého si Homer pomýli s Mr. Beanom. Začnú cestovať po meste, zatiaľ čo dedo Simpson zostáva v hoteli a hľadá Edwinu. Stretnú J.K. Rowling, Sira Ian MacKellena... Bart a Lisa sa od Marge a Homera odpoja a idú si zmlsnúť na Anglických sladkostiach.

Všetko ide ako má a Marge je šťastná, že Homer sa konečne aspoň na jednej dovolenke ovláda. Avšak nešťastnou náhodou zabočia na kruhový objazd. Ako praví Američania z neho nevedia vyjsť, a tak v ňom jazdia desiatky hodín. Homera to však omrzí a stočí prudko volant, pri čom sa vláme do Bukinghamského paláca a vrazí do koča kráľovnej Elizabeth II. Čestná stráž ho okamžite chytí a uvrhne do väzenia.

Homer je obvinený z ublíženia na zdraví a keďže nechcel právnika nedokáže sa z prípadu vysekať, čoho následkom sa dostane do väzenia. No vševediaca Lisa mu pomôže nájsť tajnú chodbu, ktorou sa Homer dostane do kúpeľne kráľovnej. Pokúša sa ju prehovoriť a obmäkčiť jej srdce avšak nič nepomáha. No napokon sa všetko obráti k lepšiemu, keď ho kráľovná pustí pod podmienkou, že zoberie preč z Anglicka Madonnu.

Keď už konečne odchádzajú, nečakane sa objaví Edwina. Predstaví im Abbie – 58ročnú dcéru, ktorá, ako všetkým dôjde, je plodom lásky Edwiny a deda Simpsona.

Homer je z Abbie nadšený a hlavne z jej neobyčajnej krásy (Abbie vyzerá ako Homer s vlasmi a v ženských šatách.)

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Nad gaučom je forma na plastelínu, z ktorej sa vytlačia Homer, Marge, Bart, Lisa a Maggie ako plastelínové postavičky.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

  • Tony Blair nahral svoju časť do epizódu v Apríli 2003. Pôvodne však mal namiesto neho byť David Beckham avšak zmenili ho, pretože v Amerike nie je dostatočne slávny.
  • Scéna kde Homer vrazí autom do kráľovnej je založená na časti zo seriálu The Golden Girls, kde Dorothy Zbornak narazí autom do Matky Terezy.
  • Toto je posledná epizóda písaná Johnom Swartzwelderom.
  • Epizóda ma v origináli názov „The Regina Monologues“, ktorý je založený na názve hry ktorú napísala Eve Ensler s názvom „The Vagina Monologues“.

  • Regina v názve je latinské slovo pre pojem kráľovná.
  • Simpsonovci si v epizóde požičajú auto v požičovní áut s názvom Ertz rent-a-car. Toto je paródia na požičovňu áut s názvom Hertz Rent-a-Car.
  • Filmy agenta 007 sú parodované v epizóde hneď dva krát. Najprv, keď Tony Blair odletí pri čom hrá parodovaná zvučka z 007. No a druhá scéna je vtedy, keď Homer pri hľadaní Barta a Lisy použije kabínku na London Eye (Londýnske oko – atrakcia na spôsob ruského kola) aby s ňou preplával Temžu.
  • Scéna, kde Bart nájde 1000 dolárov a Marge mu povie aby to dal na reklamu kvôli nájdeniu vlastníkov, je paródiou na epizódu z 1970 „The Treasue od Sierra Avenue“.
  • Britské noviny, ktoré sa ukazujú pri zajatí Homera sú paródiou na Britské denníky.
  • Pri prechádzaní Simpsonovcov okolo divadiel sa ukazujú rôzne názvy hier, jedna z nich je „The Cherry Orchard“. Táto hra skutočne existuje a napísal ju Anton Chekhov.
  • V epizóde je tiež paródia na „Museum od Modern Art“. V seriáli sa totižto volá Bartove múzeum „Museum of Modern Bart“
  • Taktiež tu nájdeme aj paródiu na Americkú detskú show „New Zoo Revue“ v scéne, keď si Homer domyslí, že kráľovná sa volá Henrietta R. Hippo – práve toto meno odkazuje na postavu z detskej show zo 70tych rokov. V tejto časti sa tiež objaví aj paródia na film „National Lampoons European Vacation“ v scéne, kde Homer krúži na kruhovom objazde. Vo filme totižto bola podobná scéna, keď Clark Griswold jazdil na kruhovom objazde susediacom s Lambeth Bridge.
  • Ďalším parodovaným seriálom je „Partidge Family 2200 A.D.“ v scéne, kde si Bart predstavuje mesačnú párty. Tiež sa tu objaví R2-D2 zo Star Wars hrajúci na bas gitaru.
  • Tunel, ktorým sa Homer dostane ku kráľovnej je tiež parodovaný. Pripomína tunel, ktorým vraj Sir Walter Raleigh chodieval za kráľovnou Elizabeth I. Tiež odkazuje na incident, keď sa neznámy neozbrojený muž vlámal do paláca a prekvapil kráľovnú Elizabeth II v kúpeľni.
  • Keď Bart a Lisa bežia po Londýne, hrá v pozadí hudba Iggy Pop. Scéna je paródiou na film Trainspotting, kde Ewan McGregor bežal po rovnakej ulici ako Bart a Lisa.
  • V scéne kde Homer stretne svoju sestru, povie jej (Originál) : „You make Dame Edna look like a dude“ (Máte výzor Dame Edna) pri čom Dame Edna Everage je slávna postava z komédie Barryho Humphriesa.
  • Scéna, kde sa lord Daftwager staví, že vychová Barta a Lisu je paródiou na muzikál „My Fair Lady“.
  • V epizóde sa vyskytne aj Judi Dench – Simpsonovci idú do jej reštaurácie.
  • IGN.com napísal, že táto epizóda je najlepšia z celej 15tej série


<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>