15x06 - Krustyho zkouška z dospělosti

Originálny názov: Today I am A Clown
Produkčný kód: FABF01

Scenár: Joel H. Cohen, Réžia: Nancy Kruse
Premiéra v USA: 7. december 2003
Hviezdni hostia: Jackie Mason; Mr. T

Referencie: (vysvetlivky) Marilyn Monroe - Andy Warhol [maľba], Kokomo - Beach Boys Experience [P], Last Dance - Donna Summer [P], Priatelia [S]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x06

Maggie sa na začiatku série zamkne v kúpeľni. Všetci ostanú v pomykove, len Lisa si zachová chladnú hlavu a vyslobodí ju. Vtedy však rodina začuje zvonček a ide sa pozrieť, kto tak skoro ráno otravuje. Je to ich známy rodinný lekár doktor Dlaha, ktorý im oznámi radostne neradostnú novinu o tom, že Spasiteľ si “vyhodil z kopýtka” s jeho pudlicou, čoho následkom sa stala krabica plná malých nádherných hybridíkov. ;-)

Bart s Lisou teda dostanú úlohu. Musia rozdať všetky malé šteniatka, ktoré im doktor Dlaha nechal. Dajú ich Snakeovi, Willimu a napokon aj Krustymu, ktorý je malým psíkom nadšený. Hneď ho zoberie vyvenčiť a náhodou prídu aj do židovskej štvrte, v ktorej Krusty vyrastal. No a tam zabočia aj k židovskému chodníku slávy. Hľadajú Krustyho hviezdu, no zistia, že jeho hviezda na chodníku chýba. Rozčúlený Krusty ide priamo za radou, ktorá ma na starosti chodník slávy. Tam mu však vysvetlia, že nemôže mať hviezdu, pretože ešte nemal bar mitzvah – znamená to pre židovského muža, že sa ešte mužom nestal.

Krustyho otec sa však rozhodne Krustymu pomôcť a uskutočniť jeho Bar Mutzvah aj v dospelosti. Avšak to znamená veľa učenia a povinností no a tiež zabránenie Krustyho show, ktoré bývali v sobotu. Musel si pre to nájsť náhradu, ktorou sa stal Homer – málo inteligentný obyčajný človek, ktorý ho nezatieni. Homerova show sa však kvôli skutočným témam obyčajných ľudí stáva čoraz populárnejšou, až sa odrazu vyšplhá na vrchol sledovanosti. Medzitým Krusty dokončí štúdium a je pripravený na Bar Mitzvah.

Homerova show však nakoniec zožne tak obrovský úspech, že Krustyho show Kanál 6 úplne vyradí. Vtedy príde Lisa s nápadom aby sa Homer zaoberal inými témami, ktoré ľudí ovplyvnia k lepšiemu. Avšak Krusty v snahe prebojovať sa späť na vrchol, usporiada svoje Bar Mitzvah ako veľkolepú show plnú hviezd a čo je najdôležitejšie – na konkurenčnej stanici Kanálu 6 – Foxu v rovnakom čase, ako je vysielaná Homerova show. Samozrejme Krustyho otec je sklamaný zo syna, ktorý z Bar Mitzvah urobil show a tak Krusty súhlasí, že bude mať aj naozajstné vážne Bar Mitzvah v synagóge.

 

Bartov trest


 Originálny trest: Over forty and single is not funny.
 Český preklad:   Svobodná čtyřicítka není k smíchu.

 

Gaučový gag

 Namiesto gauča sú tento krát tyče, ktorými sa Simpsonovci spustia do podzemnej jaskyne Batmana, kde sú všetci oblečení ako postavy zo show „Batman TV show“ (Homer – Batman; Marge – Catwoman; Maggie a Lisa – Batgirl a Bart – Robin)

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Na začiatku epizódy hrá populárna pieseň od Johnnyho Casha “Ring of Fire”.

V epizóde je spomenutá aj príhoda s hráčom Los Angeles Dodgeres – Sandym Koufaxom, ktorý odmietol hrať v zápase v roku 1965, pretože pripadol na Yom Kippur. Spomenie si na ňu práve Krusty, ktorý uvidí jeho hviezdu na chodníku slávy.

V epizóde sa dozvieme, že v Springfielde existujú prostitútky pre psov.

V Simpsonovcoch bola opäť zosmiešnená stanica FOX, ktorej hlavnú centrálu ukázali ako starý karavan v strede púšte.

Lisa v epizóde číta časť z knihy “The Simpsons: A Complete Guide to Our Favourite Family”.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>