15x21 - Nepřátelé státu

Originálny názov: Bart-Mangled Banner
Produkčný kód: FABF17

Scenár: John Frink, Réžia: Steven Dean Moore
Premiéra v USA: 16. máj 2004

Referencie: (vysvetlivky) Pinocchio [K], Superman [F], One Way or Another - Blondie [P], America - Neil Diamond [P]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x21

Homer a Marge zoberú deti na preventívne očkovanie. Bartovi sa podarí utiecť, no lekárovi Dlahovi sa podarí Barta chytiť a injekciu mu dať. Žiaľ, má nežiaduce účinky a Bart ostane dočasne hluchým.

Springfieldská základná škola má práve vtedy basketbalovú hru. Učitelia pri nej jazdia na osloch. Ako vždy, Bartovi sa podarí trochu sa s oslíkmi zhrať. Nedopadne to však dobre, pretože príde o svoje kraťasy a aj o všetko čo má pod nimi. A najnešťastnejšie na tom všetkom je to, že práve vtedy sa za ním spustí americká vlajka a Martin Prince ho odfotí ako vytŕča svoje pozadie na vlajku. Samozrejme to všetkých pobúri a každý začne Simpsonovcov odsudzovať.

Po nejakom čase Simpsonovci vystupujú v talk-show aby povedali svoju vlastnú verziu príbehu, ktorý novinári nafúkli. Avšak po krátkom rozhovore sa Marge nahnevá na moderátora a povie, že nenávidí Ameriku. Čo samozrejme všetkých ešte viac nahnevá a zo Springfieldu urobia mesto nenávidiace Ameriku. Aby sa tomu starosta vyhol, rozhodol sa všetko nechať premaľovať na národné farby a ceny v obchodoch zmeniť na jednotnú cenu 17,76 dolárov.

Dokonca aj Ježiša na obrázkoch obliekol do národných farieb, čo Lisu samozrejme nahnevalo a rozhodla sa v kostole prehovoriť. Žiaľ, jej slová sa dotkli aj vlády a hneď ako si sadla späť, do kostola prišlo SWAT a zatklo Simpsonovcov.

Dostali sa tak do nápravného centra, kde boli tiež osobnosti ako Michael Moore, Dixie Chicks, Elmo a Bill Clinton. Avšak podarilo sa im utiecť preč. Žiaľ, nápravné centrum bolo v Alcatraze a nemali inú možnosť len skočiť do mora, kde sa dostali na loď, plaviacu sa do Francúzska.

Po nejakom čase pobytu vo Francúzsku im však začala Amerika chýbať a tak sa rozhodli vrátiť ako imigranti z Európy.

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Namiesto gauču je obrovská mikrovlnka. Niekto dá dnu plech, stlačí tlačidlo a na plechu sa začnú zväčšovať Simpsonovci.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Vo Francúzsku Marge nosí rovnaký kostým ako v s03e11.

Apu premenoval svoje deti na Freedom, Lincoln, Manifest Destiny, Coke a Pepsi, Condoleezza, Apple Pie a Superman

Je to prvá epizóda, kedy bol ukázaný New York po jedenástom septembri 2001. Môžete si všimnúť, že dvojičky tam už nie sú.

V epizóde sú zle umiestnené mestá Oakland a San Francisco.

Dixie Chicks sa síce v epizóde objavili, no nehovorili. Prvý krát sme ich v Simpsonovcoch mohli počuť až v epizóde Papa Don't Leech.

17,76 – táto cena odkazuje na deklaráciu nezávislosti z roku 1776.

Scéna kde lekár Dlaha naháňa Barta je paródiou na Hitchockov thriller „North by Northwest“.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>