15x08 - Marge versus Svobodní, důchodci, bezdětné páry, mládež a gayové

Originálny názov: Marge vs. Singles, Seniors, Childless Couples and Teens, and Gays
Produkčný kód: FABF03

Scenár: Jon Vitti, Réžia: Bob Anderson
Premiéra v USA: 4. január 2004

Referencie: (vysvetlivky) Woodstock [festival, Teletubbies [S], Gimmie Shelter - Rolling Stones [P], King of the Hill [S], Sign - Five Man Electrical Band [P], My Generation - Who [P]

Obsah

Obrázok z epizódy 15x08

Keď Bart s Lisou zápasia o to, kto z nich bude pozerať TV, zúrivo si trhajú ovládač z rúk a prepínajú za radom kanály a náhodou prepnú aj na detského zabávača, ktorý sa volá Roofi. Samozrejme, je to niečo čo nechce pozerať ani Bart a ani Lisa, no Maggie a Marge sú detským programom nadšené. Dokonca Marge kúpi Maggie CD s Roofiho pesničkami, ktoré od rána do večera púšťa. Avšak Roofi ich ovládne ešte viac, keď zistia, že má vystúpenie priamo v Springfielde!

A tak príde veľký deň „D“ a Marge s Maggie idú na obrovský koncert Roofiho. Avšak stihnú si pozrieť len predskokanov – Teletubbies, keď v tom začne pršať a Maggie aj ostatné deti začnú byť neznesiteľné, plakať a ovládnu situáciu. Po týchto výtržnostiach sa ozve nezávislá feministka Lindsay Naeglová, ktorá príde s nápadom „SSCCATAGAPP - Singles, Seniors, Childless Couples And Teens And Gays Against Parasitic Parents" – (doslovný preklad: slobodní, seniori, bezdetné páry a tínedžeri a gayovia proti parazitickým rodičom). Toto hnutie má v úlohe obmedziť práva detí v meste a zakázať všetky veci spojené s deťmi.

No samozrejme neoblomná Marge sa postaví na stranu rodičov a ako dobrá matka príde so svojou vlastnou kampaňou – „PPASSCCATAG - as Proud Parents Against Singles, Seniors, Childless Couples and Teens and Gays" (doslovný preklad: hrdí rodičia proti slobodným, seniorom, bezdetným párom a tínedžerom a gayom). Nikto však nechce dávať podpisy jej kampani až do chvíle, kým sa ako prvý nepodpíše pán Burns, s odôvodnením, že on rád podporuje deti (teší sa totižto na ich mladé orgány).

Vtedy ho začnú nasledovať aj ostatní Springfielďania a Margeina kampaň sa dostane do návrhu 242. Homer sa snaží pomôcť v propagácií tohto zákona ale jeho reklama je trochu... ;-) A aj jeho zásluhou sa tento zákon neujme a je jasné, že vyhrá so svojim návrhom Lindsay.

Avšak Bart a Lisa majú nový plán. Keď idú občania Springfieldu voliť, všetky deti sa na nich vrhnú a začnú ich objímať. Ich telá sa neubránia detským bacilom a nikto sa nedostaví na hlasovanie. A tak napokon vyhrá Marge! HAPPY END

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Simpsonovci sedia na gauči ako obyčajne, keď v tom im ponad hlavy preletia dýky a zabodnú sa do steny. Homer sa pokúsi zobrať si chipsy, no priletí ďalší nôž a zastaví ho.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Koncert Roofiho je dokonalou paródiou na Woodstock festival a Altamont music festival. Ako aj pri Woodstocku, všetko sa odohrávalo na farme (v epizóde to bola farma Cletusa) a nastali tiež drahé škody. Bábätká si môžete tiež všimnúť v klasických batikovaných hippiesáckych oblečeniach, tancujúce nahé (rovnako ako v Altamonte), dokonca si bábätká podávajú cumlík, po ktorom sú všetky v „radostnej eufórií“ rovnako ako pri drogách.

Postava Roofiho, je jasnou paródiou detského zabávača Raffiho.

Na začiatku Bart pozerá reláciu, ktorá sa volá „The Gator Baitor“ a je paródiou na „Croccodile Hunter“.

Keď Maggie chytí Homera za nos, Homer sa točí dookola rovnako ako americký zabávač Curly Howard.

Správy vysielajúce v TV o nepokojoch na koncerte Roofiho majú názov „The Tot Offensive“ (útok detí), čo je opäť paródiou na vojenskú kampaň z roku 1968 „Tet Offensive“.

Na konci sú zastavení stúpenci Lindsay detskými objatiami z ktorých sa nakazia. To odkazuje na Vojnu svetov, kde sa Marťania nakazia baktériami.

Po kampani dospelých sa všetky detské miesta zmenia na vážne a „dospelácke“. Keď to Milhouse uvidí, je celý nešťastný. Jeho tvár a výraz je vtedy paródiou na túto fotografiu z druhej svetovej vojny.

Keď deťom zhodia sochu Itchyho a Scrachyho je to paródiou na zhodenie sochy Saddama Husseina.

Na konci filmu, keď deti zastavia dospelých občanov baktériami, zaznie z úst Lisy rovnaká veta ako na konci vo vojne svetov. (Žiaľ v českom preklade je táto veta pozmenená).



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>