13x08 - Sladkosti a zahořklá Marge

Originálny názov: Sweets and Sour Marge
Produkčný kód: DABF03

Scenár: Carolyn Omine, Réžia: Mark Kirkland
Premiéra v USA: 7. január 2002
Hviezdni hostia: Ben Stiller ako Garth Motherloving

Referencie: (vysvetlivky) Mission : Impossible 2 [F], Delivrance {M}, Sugar Sugar - Archies [P], I Want Candy - Strangeloves [P], More More More - Andrea True Connection [P], Axel F - Harold Faltermeyer [P], Miami Vice - Jan Hammer [zvučka], Erin Brokovich [F], Butterfinger [sladkosť]

Obsah

Obrázok z epizódy 13x08

Homer si kúpi knihu svetových rekordov, publikovanú Duffovými pivovarmi vo výpredaji Springfieldskej knižnice. Po čase však začne všetkých čítaním rekordov nudiť a tak sa rozhodne urobiť nový rekord. Nie je to však také ľahké. Skoro všetky rekordy už boli spravené a tak sa Homer rozhodol usporiadať davový rekord – najvyššiu ľudskú pyramídu. Avšak pyramída nevydržala, zrútila sa aj so všetkými účastníkmi a valila sa ulicou na pumpu. Tam sa Springfielďania zvalili na váhu pre kamióny, ktorá celé mesto zvážila a tak sa mohol zapísať nový rekord – najtučnejšie mesto Ameriky – Springfield.

Všetci sú šťastní, že sa zapísali do knihy rekordov až na jednu (stále) nespokojnú osobu – Marge. Tá sa obáva o zdravie obyvateľov mesta a tiež o zdravie svojej rodiny. Chce pre to začať nakupovať len zdravé potraviny bez cukru. Čoskoro však zistí, že všetko je plné cukru a tak zájde za šéfom cukrovaru – Garthom Motherlovingom. Keď sa s ním nedohodne, rozhodne sa bojovať proti jeho spoločnosti. Súd však nielenže obmedzí cukor vo výrobkoch, no tiež vydá tzv. Margin zákon, podľa ktorého sa zakazuje všetok cukor v Springfielde.

Samozrejme obéznym Springfieldčanom sa tento zákon ani pri najmenšom nepáči a tak sa zorganizuje tajné pašovanie cukru do Springfieldu. Za túto akciu sú zodpovední ľudia ako Montgomery Burns, gróf Čokokula či Apu. No a nebol by to Homer ak by sa nepridal tiež. Avšak polícia sa o tom dozvie a Homer im musí uniknúť. Všetko sa napokon podarí a loď s cukrom Homer šťastne zakotví v prístave. Tam je však nečakane okrem Gartha Motherlovinga aj Marge. A tak sa Homer musí rozhodnúť – dá náklad cukrovarom alebo vysype náklad do mora. Láska k Marge však premôže a tak cukor skončí v mori kam za ním napokon naskáče celý Springfield a sudca zruší Margin zákon.

 

Bartov trest


 Nie je.

 

Gaučový gag

 Obria herná chytačka na macíky zoberie Homera za hlavu a ťahá ho, pri čom Homer kričí: „Oh, môj mozog!“.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Duffova kniha rekordov je paródiou na Guniessovu knihu rekordov. Lisa sa tiež zmieni o tom, že Duffova kniha rekordov pôvodne slúžila na zvýšenie diskutovania v baroch, čo je pravda aj o Guinessovej knihe rekordov.

Keď Homer rozsúdi Lennyho a Carla pri ich hádke a ukáže im správnu odpoveď v Duffovej knihe rekordov, na obrázku môžeme vidieť muža s najväčším počtom pripínačiek pripnutých na tvár. Táto osoba naozaj existuje.

Naháňačka Homera a polície na lodiach je paródiu na seriál Miami Vice.

Počas záverečných tituliek znie pieseň Sugar, Sugar od skupiny the Archies.

V epizóde je niekoľko krát zmienený film Erin Brokovich.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>