13x14 - Příběhy z nevrácené knihy

Originálny názov: Tales from the Public Domain
Produkčný kód: DABF08

Scenár: Andrew Kreisberg, Josh Liebm, Matt Warburton, Réžia: Mike B. Anderson
Premiéra v USA: 17. marec 2002
Hviezdni hostia: Lisa Kudrow ako Alex Whitney

Referencie: (vysvetlivky) Copacabana - Barry Manilow [P], O Brother, Where Art Thou? [F] Ghostbusters [F]

Obsah

Obrázok z epizódy 13x14

Homer hovorí deťom o knihe, ktorú si požičal z knižnice keď bol Bart malý. Samozrejme mal pekný záväzok mu z nej čítavať, no nikde sa nedostal. A teraz, po rokoch, sa rozhodol ju konečne vrátiť do knižnice. Pred tým však ešte prečítal Bartovi a Lise niekoľko príbehov...

1) D’oh, Brother Where Art Thou?
V prvom príbehu je Homer Odysseom a doručí kráľovi Tróje trójskeho koňa. On a jeho posádka, vrátane Apua, Lennyho, Vočka, Profesora Frinka a Carla zabijú všetkých Trójanov. Avšak neobetujú ovcu a tak si rozhorčia bohov – Dia (starosta Quimby), Dionysusa (Barney) a Poseidona (kapitán). Dionysus sa pokúsi zničiť Odyssea bleskami, no netrafí a nechtiac zničí Atlantídu. Poseidon fúkne do Odysseovej lode. A tak sa odplavia k ostrovu Sirén a potom navštívia čarodejnicu Circe (Lindsey Neagle), ktorá premení posádku v prasatá, ktoré Homer zje. Keď sa Homer konečne dostane domov, môže vidieť svoju drahú manželku Penelope (Marge) a syna Telemachusa (Barta).

2) Hot Child in the City
Lisa je Johankou z Arku, ktorá velí Francúzskym vojskám vo vojne proti Anglicku v storočnej vojne. Stretne sa s kráľom Francúzska (Milhouse). Neskôr ju obvinia z čarodejníctva a odsúdia k smrti. Keď sa chce Lisa brániť a odvolá sa na Boha o ktorom povie, že on ju vyvolil ako vodkyňu Francúzov, príde záhradník Willie a aj on tvrdí, že bol vyvolený Bohom. Vtedy zaznie hlas Boha, ktorý hovorí, že sa Willie a Lisa nikdy nemali stretnúť.

Ako čítajú Johanku z Arku, prídu k scéne kde ju majú upáliť a skormútená Lisa sa spýta, či ju naozaj upália. Marge rýchlo vytrhne poslednú stranu a zje ju. Potom dopovie príbeh a ukončí ho s príchodom princa Lancelota, ktorý Johanku zachráni a spolu budú žiť vo vesmírnej lodi.

3) Do the Bard, Man
Bart je princ Hamlet. Jeho strýko Klaudius (Vočko) si zoberie za ženu Gertrúdu (Marge) po tom ako sa zbaví jej prvého manžela (Homera). Ten sa vráti ako duch ku Hamletovi a povie mu, že to bol Klaudius kto ho zabil a tiež mu prikáže nech pomstí jeho smrť. Princ Hamlet s pomocou herca (Krustyho) nastražil Klaudiusovi pascu v podobe hry, ktorá znázorňovala scénu zabitia kráľa Hamleta (Hamletovho otca). Na to sa Hamlet tvári, že sa zbláznil. Vtedy Ofélia (Lisa) povie, že ju nikto neprekoná v bláznení a tak vyskočí z okna.

Hamlet nechtiac zabije Polonius (Wigguma) a jeho syn Laertes (Raplf) ho vyzve na súboj. Samozrejme Klaudius chce aby Hamlet pri tomto súboji umrel a tak pre istotu otrávi jedlo, záclony a aj Lennyho a Carla. Avšak ako svoj cvičný bod, Laertes sa zabije sám a Hamlet zavraždí Klaudia. Keď Hamlet odchádza, pošmykne sa na rozliatej krvi a umrie. To už len Marge povie: „Tak toto ja upratovať nebudem.“ A zabije sa hodom železnej gule do hlavy.

 

Bartov trest


 Originálny trest: Vampire is not a career choice
 Český preklad:   Být upírem není povolání

 

Gaučový gag

 Niekto prehŕňa strany v skicári, na ktorých sú nakreslení Simpsonovci a pritom vzniká animácia ako si Simpsonovci sadajú na gauč.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

Keď Homer prechádza rieku Styx, hrá hudba od skupiny Styx – “Lady”.

Sirény spievajú alternáciu k piesni Copacabana.

Pred tým ako Homer začne čítať Hamleta, Lisa ich uvedie do deja tým, že sa všetko začína vraždou Hamletovho otca na čo sa Bart spýta, či si on zoberie svoju matku. To odkazuje na príbeh Oidipus Rex.

V epizóde si Simpsonovci zatancujú na melódiu z filmu Krotitelia Duchov.

Na Britskej stanici Channel 4, časť, kde Laertes prebodne samého seba mečom, vystrihli. Avšak neupravili časť, kde Laertes leží mŕtvi na zemi s mečom v hrudníku.



<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>