08x10 - Akta S

Originálny názov: The Springfield Files
Produkčný kód: 3G01

Scenár: Reid Harrison, Réžia: Steven Dean Moore
Premiéra v USA: 12. január 1997
Hviezdni hostia: Leonard Nimoy, Gillian Anderson ako agentka Scullyová, David Duchovny ako agent Mulder

Referencie: (vysvetlivky) Akty X [T], Psycho [H], Donkey Kong [hra], Alf [T], Star Wars (Chewbacca) [F], E.T. Mimozemšťan [F], Looney Tunes (Marťan Marvin) [T]

Obsah

Obrázok z epizódy 08x10

Leonard Nimoy začína epizódu uvádzaním relácie o stretnutiach s mimozemšťanom. Hovorí o stretnutí v meste nazývanom Springfield. Homer sa v piatok večer opije u Vočka, keď vypije asi 10 fliaš piva. Vočko ho odtestuje na prítomnosť alkoholu a zistí, že je opitý, preto sa Homer rozhodne ísť domov radšej pešo. No zmýli si cestu a zablúdi do lesa. Zrazu uvidí spoza stromov vychádzať svetielkujúceho mimoznemšťana, ktorý tvrtí, že prichádza v mieri. Homer však spanikári a utečie preč.

Nikto z rodiny Homerovmu príbehu neverí a na polícii ho tiež neberú vážne. Agenti FBI – Fox Mulder a Dana Scullyová sa o tom dopočujú a začnú vyšetrovanie. No z jeho psychologických testov sa nič nedozvedia a Homer im neposkytol žiadny dôkaz o tom, že by nejakého mimozemšťana videl. Väčšina ľudí sa mu posmieva, ale Bart mu povie, že verí tomu, čo povedal. Nasledujúci piatkový večer s Bartom kempujú v lese. Mimozemšťan sa nakoniec naozaj objaví, no Homer ho odplaší. Bartovi sa podarilo všetko zachytiť na kameru.

Leonard Nimoy zaželá divákom dobrú noc a potom ho Teenager s piskľavým hlasom upozorní, že relácia má bežať ešte 10 minút, no Leonard si údajne musí po niečo skočiť do auta a odíde. Teenager s piskľavým hlasom potom prevezme rolu moderátora programu a rozpráva príbeh ďalej.

Aj napriek tomu, že Bartov záznam má len 3 sekundy, všetci v meste Homerovi veria (okrem Lisy, ktorá je stále skeptická). Na ďalší piatok sa všetci zhromaždia v lese. Čoskoro sa zjaví mimozemšťan, ktorý hovorí, že im prináša lásku. Ľudia v dave chcú mimozemšťana zabiť, no ukáže sa, že mimozemšťan je v skutočnosti pán Burns. Smithers potom povie, že pán Burns podstupuje každý piatok špeciálnu kúru, aby oklamal smrť na ďalších sedem rokov, čo má za následok, že je Burns dezorientovaný a má tenší hlas a rozšírené zreničky. Burns sa potom vráti k svojmu normálnemu stavu a povie, že prirodzenú zelenú žiaru má vďaka jeho dlhoročnej práci v atomovej elektrárni. Doktor Nick mu dá radšej ďalšiu injekciu so sedatívom a zaspieva si s obyvateľmi pesničku. Teenager s piskľavým hlasom potom vydávajúc sa za Leonarda Nemoya zaželá divákom dobrú noc.

 

Bartov trest


 Originálny trest: The truth is not out there
 Český preklad:   Venku žádná pravda není

 

Gaučový gag

 Simpsonovci priletia do izby na Jet-packoch. Posadia sa na gauč a Maggie zostane krúžiť dokola, až kým sa nepristane na Marge.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

... na videokamere je ceduľka s nápisom "Happy birthday, Ned" (Všetko najlepšie, Ned!)?
... Vočko dokáže odniesť kosatku len s pomocou dvoch ďalších ľudí?
... FBI má Springfieldsku pobočku?
... Apu, známy vegetarián, stojí vo fronte na hot-dogy?


<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>