06x25 - Kdo postřelil pana Burnse I.

Originálny názov: Who Shot Mr. Burns? (Part One)
Produkčný kód: 2F16

Scenár: Bill Oakley a Josh Weinstein, Réžia: Jeffrey Lynch
Premiéra v USA: 21. máj 1995

Referencie: (vysvetlivky) Psycho [hudba], Singin' in the Rain [F]

Obsah

Obrázok z epizódy 06x25

Riaditeľ Skinner prikáže školníkovi Williemu, aby pochoval školského potkana, ktorý zomrel Pri kopaní hrobu narazí Willie na podzemnú zásobu ropy. Springfieldska základná škola sa razom stane najbohatšou školou v celom štáte. Skinner a inšpektor Chalmers márnotratne vymýšľajú nápady, ako minúť peniaze, pričom berú aj nápady študentov.

V Springfieldskej atómovej elektrárni je Homer deprimovaný tým, že si pán Burns nevie spomenúť na jeho meno. Neskôr sa Burns dozvie o školskej rope a okamžite sa rozhodne, že ju musí mať. Preto postaví svoju vlastnú vrtnú vežu a vypumpuje ropu ešte pred školou. Toto však spôsobí škody: Vočkova krčma je zavretá a Barney s Vočkom sú nazúrení; Bartov dom na strome je tiež zničený a rovnako dopadne aj Springfieldsky domov dôchodcov. Základná škola príde o množstvo peňazí a školník musia vyhodiť aj školníka Willieho.

Burns potom povie Smithersovi o jeho ďalšom pláne: skonštruovať gigantickú pohyblivú clonu, ktorá by zamedzila slnečnému svetlu preniknúť do Springfieldu. To by prinútilo obyvateľov neustále používať elektrinu z jeho atómovej elektrárne. Burns dokonca vyhodí Smithersa, keď sa ho snaží presvedčiť o tom, že je to zlý krok. Homer je stále nahnevaný na to, že si Burns nevie spomenúť na jeho meno a tak nasprejuje svoje meno na stenu v jeho kancelárii. Burns ho ale aj tak nespoznáva, a tak na neho Homer zaútočí. Homera odvlečie ochranka a pritom prisahá Burnsovi pomstu.

Na mestskom zasadaní mnoho občanov prednesie svoje sťažnosti proti Burnsovi. Zrazu príde samotný Burns a aktivuje zariadenie na blokovanie slnečného svetla, tvrdiac, že nikto ho nezastaví. Burns odíde z miestnosti so zlovestným smiechom a vidieť ho ako ide uličkou. Zrazu ho je počuť ako sa s kýmsi háda a potom je počuť streľbu. Burns sa zrúti na mestské slnečné hodiny. Obyvatelia nájdu jeho telo a šerif Wiggum sľubuje, že nájde vraha...

 

Bartov trest


 Originálny trest: This is not a clue... or is it?
 Český preklad:   Tohle není klíč k řešení... nebo jo?

 

Gaučový gag

 Rodinka beží so zvláštnym výrazom na tvári a pozadie s gaučom sa neustále okolo nich opakuje.

 


Zaujímavosti/všimli ste si?

...kedykoľvek Burns vylezie na balkón je počuť krákanie vrán?


<< Predchádzajúca epizóda
Nasledujúca epizóda >>